Blog

Variaties in vegetables!

Eet gevarieerd en met kleur!

Leefup – Dé oplossing voor méér laagdrempelig Gezond Gedrag!

Blog 11 – Bewegen als anker – 17 februari 2022 – Fijn te merken dat steeds meer mensen willen sporten. Kinderen en jongeren lijken helaas steeds minder te zijn gaan sporten. Ook binnen de GGZ komt de nadruk steeds meer op leefstijl en zingeving en positieve gezondheid. Ook bewegen en dansen voelt voor mij als zingeving. Het maakt het leven leuker en zijn de ankers waar je je aan vast kunt houden. Steeds meer onderzoek wijst uit dat dit het lichaam en de geest in een betere staat brengt. Belangrijke zenuwen en andere verbindingen worden aangemaakt en versterkt. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

10 – Covid – stress –  10 september 2021 – Superdruk nog steeds vanwege de Covid-pandemie met de lessen, extra app beweeginfo doorsturen en nu ook actief in de GGZ. Steeds meer mensen voelen de behoefte en noodzaak om te gaan bewegen en zijn de afgelopen periode meer en meer vereenzaamd door alle maatregelen. Hopelijk lukt het om de huidige beweeglessen ook volgende jaar nog in stand te houden en waar mogelijk ook nieuwe nog op te starten!

Blog 9 – Valpreventie II – 4 juli 2018 – Inmiddels hebben we bij verschillende migrantengroepen les gegeven.

Punten van aandacht zijn: 1) Meer Bewegen werkt. 2) Goed zicht! Is een bril nodig? Zijn de ogen in orde? Laat dat goed controleren via de oogarts of optometrist bijv. ter behandeling glaucoom en staar. 3) Voldoende vitamine D en goede voeding voor alle ouderen! 4) Veiligheid in huis via veilig gedrag en aanpassingen waar nodig, zoals antislipmaterialen. 5) Check of de medicatie veilig genoeg is. Vaak kun je duizelig worden of spierslapte krijgen. Check dit met de huisarts/specialist en apotheker.

Blog 8Valpreventie – 20 december 2017: In Nederland verongelukken er maar liefst de meeste mensen, vooral senioren, vanwege valongelukken. Senioren met een andere oorsprong vallen daarbij maar liefst 4 x vaker! Voldoende bewegen en goed zicht zijn hierbij de belangrijkste oplossingen en preventie middelen. Helaas hebben de zorgverzekeraars dit nog niet begrepen. Hopelijk brengt het nieuwe jaar hen helderheid!

Blog 7Dansen! – 23 april 2016 : Gezond ouder worden blijkt via dansen beter te gaan dan via de sportschool! Ik ben natuurlijk erg blij met deze resultaten van een Duits onderzoek dat in een BBC-documentaire is  gepresenteerd. Niet alleen is dansen duizenden malen leuker, ook de spieren ontwikkelen zich 15% beter dan met gewone saaie sport. Door de variatie binnen de dans worden meer zenuwen geactiveerd richting de spieren. En hierdoor ontstaat er meer spierkracht! En natuurlijk ook meer balans, coördinatie, lichaamsbesef, vaardigheid en oriëntatie.

Blog 6Wintertijd – 3 december 2015 : In de winter met Sint en Kerst en vele donkere dagen is het soms lastig om zelf buiten te gaan wandelen en aan je gezondheid te denken. Als je samen met anderen of in een groep aan je gezondheid werkt is het veel makkelijker. Je hebt een stok achter de deur, vaste tijden en het is ook nog eens gezellig. Maak daar dus gebruik van. Heb je geen budget of laagdrempelige sportgroep, stap naar het buurthuis en zoek medestanders! Zeker met de goede voornemens voor het nieuwe jaar in het vooruitzicht gaat het zeker lukken om een groep op te zetten. Succes!

20180617_215325zeeluchtBlog 5Vakantietips – 5 augustus 2015 : In de zomer, als je niet naar je reguliere sportgroepje kan, kun je makkelijk een paar kilo aankomen. Ga, als je niet op vakantie bent, elke dag extra fietsen of wandelen of tuinieren en blijf zo gezond mogelijk eten! Dans bij slecht weer lekker in de huiskamer. Op vakantie ga je natuurlijk veel wandelen, genieten van de vakantie en andere omgeving en goed uitrusten! Deze zomer zijn een aantal deelnemers van sportgroepen in de Baarsjes zelf doorgegaan met sporten! Dat is natuurlijk het slimste om te doen! Gewoon doorgaan!

Blog 4 – Nut van bewegen – 17 april 2015 : Het nut van bewegen kan nooit genoeg benadrukt worden. Bewegen helpt bij het voorkomen van veel kwalen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, darmklachten, overgang etc. Bewegen is ook ontzettend belangrijk voor je algemene gevoel van het prettig in je vel zitten, je goed voelen e.d. Door regelmatig te bewegen wordt je vrolijker. Vooral samen bewegen is leuk en gezellig en motiveert tot meer bewegen.

Blog 3 – Goede voornemens – 19 januari 2015 : Doorgaan met goede voornemens! Hoe doe je dat? Met concrete afspraken kom je het verst! Ga samen met een bekende sporten op een vast tijdstip. Het liefst bij een vaste docent, die je bij de les houdt. Ook afvallen doe je met concrete afspraken met jezelf. Meer vezels eten is bijvoorbeeld een goede manier om het hongergevoel te verminderen. Ook regelmatig soep eten en voldoende eiwitten helpen mee. Vooral het goed plannen van je inkopen en maaltijden zijn essentieel. Veel succes!

IMG_9859Blog 2 – Iedereen kan sporten – 21 juni 2014 : Iedereen kan sporten / bewegen! Ook al heb je ernstige fysieke en / of psychische problemen toch is er altijd een mogelijkheid om te sporten of bewegen. Zelfs als je fysiek helemaal niets meer kunt – kun je mentaal toch trainen – denken dat je een beweging doet. Dit heeft ook een positief effect op jouw gezondheid. Ook het goed kauwen van voedsel is bewegen. Denk dus ook aan de alledaagse beweegacties, die je kunt doen, zoals wassen, schoonmaak, tuinieren etc. Vind je het lastig om zelf aan de gang te gaan of weet je niet wat mogelijk is? Ga eens bij een groepsles kijken bij jou in de buurt. Vooral minder prestatiegerichte lessen, zoals Chi Kung, Tai Chi, recreatief zwemmen en yoga zijn vaak prima zittend en zelfs liggend met enige aanpassing en hulp te doen. Ook docenten van die met ouderen sporten weten vaak een alternatief te bedenken. Ga vooral nooit door de pijngrens en blijf bij je zelf als je beweegt. Ga gewoon zover als je zelf kunt. Stap je voor stapje zal het steeds beter gaan. Door het bewegen, stimuleer je jouw doorbloeding en masseer je de ingewanden en smeer je de gewrichten. Ook hierdoor zal je je snel toch fitter gaan voelen dan voorheen. Ook is het leuk om samen met anderen in contact te komen en actief te zijn. De zomer komt er weer aan en ga vooral ook veel naar buiten om daar te bewegen. Kun je wandelen of fietsen – zoek zo nodig een maatje om mee te gaan. Vooral door ‘s ochtends buiten te bewegen laad jij je energiepeil extra op. Heb je nog vragen? Laat het mij even weten! Succes en veel beweegplezier!

Blog 1 – Welkom – 21 maart 2014 : Allereerst, van harte welkom op deze nieuwe website! Via Leefup hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan het bevorderen van meer gezond gedrag in Amsterdam en omstreken! En dan heb ik het niet alleen over sport en voeding. Heb jij er zelf wel eens over nagedacht of je gezond bezig bent? Niet alleen regelmatig naar de sportschool en zo gezond mogelijk eten, maar ook voldoende ontspannen, regelmaat en goed slapen is absoluut noodzakelijk. Zeker als je wat ouder wordt! En heb je wel een goed en behulpzaam netwerk om je heen, dat je ondersteunt in mindere tijden? Stel je werk valt weg. Heb je dan voldoende mensen om je heen, behalve dan op Facebook? Kan je in nood op je buren rekenen? En zij op jou? Weet je waar je overdag heen kan gaan om echte mensen te ontmoeten? Zo maar wat vragen, die jij je zou moeten stellen om daadwerkelijk gezond te kunnen leven en ouder te kunnen worden. Tips nodig?  Laat het mij even weten! Je hoort het in de volgende blog!

Advertentie